kplan nyheter

Uppdateringar, kplan 2.1

Med lanseringen av kplan 2.0 har vi fått en flygande start, vilket gör att fler KA än någonsin använder den enda digitala kontrollplanen kplan.

Med det kommer mer och mer feedback från er användare, vilket ger oss anledning att fortsätta utveckla kplan. Vi fortsätter utveckla tjänsten med fler och bättre funktioner och vi kan redan nu presentera uppdateringen kplan 2.1!

Läs vidare om alla förbättringar och nya funktioner nedan i denna artikel.

Du som kontrollansvarig kommer med hjälp av kplan bli byggherrens och byggnadsnämndens hjälte.

Observera att kplan är optimerad för och testad på Chrome som webbläsare. Ladda ner Chrome här

Bättre överblick, organisation

Mer information på medlemmarna i Organisation.

Nu ser du namn, roll och kontaktuppgifter, så som e-postadress, telefonnummer och företag direkt i listan över medlemmarna i projektets organisation.

För att du ska få en bättre överblick på organisationens medlemmar, ser du även här vilka du bjudit in till kplan. De som ännu inte fått en inbjudan kan du enkelt bjuda in från listan över medlemmar i organisationen.

 

Fastställ kontrollplanen

Vi har fått indikationer från er KA att det finns byggnadsinspektörer som inte är lika digitala som de flesta kontrollansvariga. Detta innebär att de inte är lika villiga att logga in i kplan och delta i den digitala processen, utan meddelar er att kontrollplanen är godkänd på annat sätt.

Därför har vi nu sett till att du som KA kan klicka på ”Fastställ kontrollplan” när du fått den godkänd av kommunen.

När kontrollplanen är fastställd är alla kontrollpunkter låsta för redigering. Punkterna kan dock även fortsatt tilldelas och det går att göra anteckningar och ladda upp bilder och dokument, båda av dig som KA och de du tilldelar punkter med läs/skriv rättigheter. Du som KA kan även lägga till. nya kontrollpunkter, dessa markeras då med en röd text ”skapad efter godkännande av BN”.

Certifikat nr. fylls i automatiskt

Nu fylls ditt KA certifikat nummer automatiskt i på alla projekt du skapar. Samt på dina befintliga projekt, om du inte redan skrivit det manuellt.

Se till att det står i din användarprofil. Du hittar din profil uppe i högra hörnet. Där kan du även lägga till en profilbild och logotyp för utskrifterna.

Klicka på den runda ringen och välj ”Redigera profil” så kommer du direkt till sidan där du kan fylla i ditt certifikatnummer.

Bättre dokumenthantering

Ladda upp fler dokument samtidigt!

Nu kan du ladda upp flera dokument/filer samtidigt genom att hålla nere ”Shift” (för att välja en radda filer) eller ”Ctrl” (”Cmd” på Mac) när du väljer vilka dokument som ska laddas upp.

Ladda upp stora filer.

Nu kan du även ladda upp filer som är betydligt större är 20 MB. Nya nivån är satt till 50 MB per dokument.

Tips! Bilder från mobilen.

Det går även att ladda upp bilder och dokument från mobilen.

Återanvänd kontrollplaner

När du ska göra ett projekt som är snarlikt ett du tidigare gjort så kan du i kplan återanvända den tidigare kontrollplanen. Nu har vi förbättrat den funktionen ytterligare, nu kan du även välja vad som ska följa med från det gamla projektet in i det nya.

Du kan nu välja att ta med;

 • Anteckningar
 • Projektinformation
 • Byggnadsbeskrivning

 

Du kan även förhandsgranska vilka kontrollpunkter som ingår i det gamla projektet som du är på väg att återanvända, det är bara att klicka på ”Se kontrollpunkter”.

Nytt utkast, på begäran

Ni anar inte hur mycket murar och plank det byggs i landet. Vi har fått flera förfrågningar om ett utkast för denna typ av kontrollplan, självklart vill vi ha nöjda användare. Så sagt och gjort, nu finns ett utkast även för ”Murar och plank” att välja i kplan. Så nästa gång du ska kontrollera ett sånt projekt har du hjälpen nära till hands i kplan.

Hjälpen finns alltid nära

Du vet väl att du alltid kan vända dig till oss om du behöver hjälp med kplan. Via ”Hjälp” knappen uppe i högra hörnet har du tillgång till ett flertal alternativ för att få hjälp, stöd och information.

 • Länk till instruktionsfilmerna på YouTube
 • Support via telefon
 • Lathund
 • Länkar till Boverket (BBR, PBL mm)
 • Länk till Support/Tipsformulär (bilden)

 

När du klickar på länken till Support/Tipsformulär kommer du till kplan HelpDesk/Tipslåda. Här kan du förutom att få support även lämna förslag på hur vi bäst kan fortsätta utveckla kplan.

Var f…n är "Skriv ut" knappen?

Sedan lanseringen av kplan 2.0 har vi fått enorma mängder beröm för att kplan blivit så mycket modernare och lättare att använda.

Med ett undantag…  (se rubriken). Vi kan ju inte bara göra det enklare för er, vi måste ju jäklas lite också. Eller hur?

”Ladda ner projekt” (för att skriva ut mm) hittar du i menyn till vänster, nere i det vänstra hörnet. Där klickar du på ”Hantera projekt” för att få fram alternativen:

 • Visa hela projektet
 • Ladda ner projektet
 • Avsluta projekt
 • Ta bort projekt

Tips! Signera digitalt

Efter tips från en användare som signerat sitt utlåtande digitalt, vill vi tipsa alla KA om hur man kan signera sitt utlåtande digitalt med hjälp av tredje parts tjänster. Det finns ett flertal att välja på marknaden och vilken du väljer är en smaksak. Några av de mest kända är Adobe Acrobat Sign (ingår i Acrobat reader), Scrive, Visma Sign, Zigned m.fl.

För att signera digitalt gör du så här:

 • Ladda ner kontrollplanen
 • Öppna den i den app du vill använda för signering
 • Signera (Adobe Acrobat Sign på bilden)
 • Spara ner en signerad kopia
 • Skicka den digitalt signerade kopian till kommunen